UNSW Built Environment: Simon Chan Graduation Project 2010

28 01 2011

Staging the Public: Reconception of a Train Station

As part of their final year studio, students from the graduating year of UNSW Master of Architecture 2010 explored different aspects of architectural investigation. Simon Chan was part of a group that worked on visualising infrastructure as architecture through the re-conception of a train station. He reflects below on his project titled “The University of Sydney Station – a proposal to resolve the congestion problem at the existing Redfern Train station”.

Written by Simon Chan:

The location of the existing Redfern Station is a traffic knot, caused by the conflagration of pedestrian, vehicle, commuters and cyclists traffic, this troublesome situation is compelling for a major change, with the consideration of both Sydney University expansion into North Eveleigh in 2020 and the future development of Australian Technology Park. A new station is proposed to resolve these flows.

The new station is inserted at the heart of the future university site and ATP,aligning with Codrington Street which belongs to the university, with the other end pointing directly to the Channel 7 office, an office which house up to 2000 staff members. As the result McDonalds Town Station is demolished allowing a more even coverage of station that currently does not exist. 

The project consists of two bridge buildings linked by an open pedestrian bridge; each bridge contains its own program. The first bridge contains the train station and an accessible roof, with gallery space and a nightclub, access via a ramp that is open before and after the train operates. The choice of program is a protest against the current timetable system of train operation, and the mixing of activities that have previously been perceived as incompatible. The second bridge is the University Learning hub, containing small collections of books and digital media, reading rooms, classrooms and lecture theatre, allowing both individual and collective uses. 

The new University of Sydney Station becomes a place to stop, to contemplate, to listen and  see, to rest and refresh, to talk and exchange, with the presence of movements and unpredictable events. 

For a full explanation of Simon’s project including images, please click here.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: